11-03-2019

Uczeń z Radoczy wyróżniony w konkursie kulinarnym

8 marca br. w krakowskim Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 odbył się XX Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w kategoriach: kucharz, kelner, barman i cukiernik. W kulinarnych zmaganiach, które toczyły się pod hasłem „Kulinarne dziedzictwo” udział wzięli przedstawiciele 27 szkół gastronomicznych z całej Polski oraz ośmiu szkół z innych państw, m.in.: Chin, Cypru, Francji, Niemiec i Słowacji. Zespół Szkół CKU im. św. Jana Pawła II w Radoczy w kategorii kucharz reprezentował uczeń klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Jacek Garus, któremu przyznano wyróżnienie.

Celem konkursu jest m.in. propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych, rozwijanie zawodowych zainteresowań, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy wśród uczniów. W tym roku młodzi uczestnicy mogli także spotkać się z Tomaszem Smoczykiem - Mistrzem Sztuki Kulinarnej, Szefem Kuchni Grand Signature Restaurant, który przypomniał dotychczas niedocenione smaki i aromaty naszej kuchni.

Jacek Garus z Zespołu Szkół w Radoczy w ściśle określonym czasie miał wykonać ćwiczenie obowiązkowe z produktów przygotowanych przez organizatora oraz zakąskę zimną z produktem zarejestrowanym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, charakterystycznym dla swojego regionu. Nasz przyszły mistrz kulinarny przyrządził mus z karpia zatorskiego na kruchym pudrze z wędzonym łososiem. Jego wysiłki oceniało profesjonalne jury, składające się z Mistrzów Kuchni oraz międzynarodowych i polskich sędziów konkursów kulinarnych. Ocena wypadła bardzo dobrze i Jackowi przyznano wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy powodzenia na tak dobrze rozpoczętej ścieżce zawodowych dokonań.


Dodaj komentarz
Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.