Ostatnio coraz powszechniejsze stają się usługi firm kateringowych, oferujących posiłki dietetyczne. Już nie tylko zagorzali zwolennicy zdrowego stylu życia albo zabiegani biznesmeni ulegają tej kulinarnej modzie. Czy katering dietetyczny ma same zalety? Czy każdy może z niego korzystać?
Zdrowo i wygodnie
Zamawiasz dowolny zestaw posiłków na cały dzień, z dowozem pod Twój dom lub miejsce pracy. Nie gotujesz, nie zmywasz naczyń, zatem oszczędność czasu jest niezaprzeczalna. Odpadają także codzienne zakupy w sklepach spożywczych czy nie kończące się deliberacje: "co podać na obiad"? Wszystko za ciebie załatwią wykwalifikowani dietetycy, z którymi współpracuje większość firm kateringowych. Nie musisz się martwić o kaloryczność poszczególnych dań ani o ich wartość odżywczą. Fachowcy zadbają o to, aby do Twojego żołądka trafiały produkty odpowiedniej jakości i w optymalnych ilościach.
Trochę to brzmi jak reklama, jednak istotnie na ogół potrawy z kateringu dietetycznego są wysokogatunkowe i starannie opracowane przez znawców. Opierają się oni na aktualnych żywieniowych rekomendacjach, ale też uwzględniają indywidualne preferencje klienta.
Dietetyczna różnorodność
W ciągu minionych dekad rozmaitych diet namnożyło się mnóstwo. Niemal każda z nich zdobyła rzeszę swoich zadeklarowanych amatorów, toteż firmy kateringowe mogą oferować naprawdę szeroki wachlarz jadłospisowych wynalazków.
Do wyboru masz m.in. takie diety jak:
Standardowa - o różnej dobowej kaloryczności, przeważnie oscylującej między 1000 a 3000 kcal na dzień; jest zbilansowana, uwzględnia produkty z wszystkich grup, czyli przetwory zbożowe (głównie pełnoziarniste), warzywa, owoce, nabiał, jaja, mięso, ryby, oleje roślinne.
Wegetariańska - bezmięsna, oparta przede wszystkim na daniach roślinnych, uzupełnionych o nabiał, jaja, a w bardziej liberalnej wersji - także niewielką ilość ryb i drobiu.
Wegańska - wyklucza wszelkie artykuły odzwierzęce i bazuje wyłącznie na roślinach; ważne miejsce zajmują w niej zwłaszcza nasiona strączkowe (soczewica, soja, cieciorka, różne rodzaje fasoli), będące źródłem wartościowych roślinnych protein.
Dla sportowców - wysokobiałkowa, z dużą ilością dobrych gatunkowo przetworów mięsnych, nabiałowych, jak również najróżniejszych warzyw.
Redukcyjna - niskokaloryczna, ograniczająca głównie ilość tłuszczów i węglowodanów; stworzona specjalnie z myślą o tych, którzy zmagają się z nadmiarem zbędnych kilogramów.
Antyutleniająca - z założenia ma odmładzać i oczyszczać organizm; często składa się z koktajli warzywnych lub owocowych, niekiedy z dodatkiem detoksykujących ziół.
Ketogeniczna - bogata w tłuszcz, a uboga w węglowodany.
Antycukrzycowa - opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, tj, większość warzyw, niektóre owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nierafinowane zboża; natomiast wyłączone są potrawy podnoszące gwałtownie poziom glukozy we krwi, m.in. cukier, słodycze, miód, biała mąka.
Bywają też jadłospisy opracowane dla alergików (bez glutenu, laktozy, orzechów, jaj itp.), a ponadto dla dzieci (z różnych przedziałów wiekowych), seniorów albo kobiet ciężarnych i karmiących. Rzeczywiście - jest w czym wybierać!
Dodatkowe informacje: Sprawdź rodzaje diet, jakie oferuje catering dietetyczny Rzeszów. Poznaj ofertę.
Tylko dla bogaczy?
Wielu konsumentów od kateringu dietetycznego skutecznie odstrasza cena. Koszt całodziennego jadłospisu zależy od takich czynników jak kaloryczność (im wyższa, tym będzie drożej) czy rodzaj diety - mniej popularne, wymagające modyfikacji, wiążą się z dopłatami. Przeciętnie wydasz od 40 do 90 zł na dobę. To dużo? Miesięcznie wypada między 1200 a 2700 zł, czyli może nawet osiągnąć równowartość płacy minimalnej. Niektóre firmy dodatkowo pobierają opłatę za dowóz. Wniosek nasuwa się prosty - kateringowe menu nie jest na każdą kieszeń.