Czym różnią się ozime oraz jare odmiany zboża?

Najpopularniejsze gatunki zboża w Polsce występują w odmianie jarej oraz ozimej. Różnice pomiędzy tymi odmianami są bardzo istotne i mają ogromny wpływ na cykl pracy na roli. Wybór w dużej mierze zależy od klimatu oraz prognozowanych warunków pogodowych w zimie.

Zboże ozime oraz jare

Rośliny ozime, jak sama nazwa wskazuje, wymagają okresu jarowizacji. Zboże wegetuje w zimie podczas niskich temperatur i wypuszcza owoce dopiero w okresie wiosennym. Popularne zboże odmiany w naturalnej formie występuje właśnie jako roślina ozima. Najważniejszymi przykładami są: jęczmień, pszenica, rzepak oraz żyto. Ozime odmiany zboża wysiewamy jesienią.

Odmiany jare nie potrzebują okresu wegetacji. Wysiewamy je wczesną wiosną, a niskie temperatury nie są potrzebne do procesu kwitnienia. Są bardziej podatne na przymrozki, dlatego zaskakująca aura w kwietniu może być poważnym zagrożeniem dla plonów. Rośliny jare to głównie gryka, jęczmień czy kukurydza, ale występują także jare odmiany pszenicy, rzepaku czy żyta.

Która odmiana jest obecnie bardziej opłacalna?

Tak jak już mówiliśmy, wybór zależy w głównej mierze od warunków pogodowych. W przypadku surowych zim, znacznie lepiej sprawdzają się odmiany ozime, które spokojnie wegetują pod pokrywą śnieżną. Cieplejsze zimy bez śniegu są jednak ogromnym zagrożeniem dla odmian ozimych. Dlatego też, ocieplający się klimat w Polsce sprawia, że coraz częściej sięgamy po jare odmiany zboża.