Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Wadowice

Nie dość, że czyraki są nieestetyczne, są również bardzo bolesne. Schorzenie to stanowi rodzaj infekcji skórnej, która zaczyna się w okolicach mieszków włosowych albo gruczołów łojowych. Czyrak to powszechnie występujące schorzenie, które przy prawidłowym leczeniu i odpowiedniej pielęgnacji nie jest czymś bardzo groźnym. Czyraki powstają w wyniku infekcji bakterią, gromadzącą się w mieszku włosowym. W grupie największego ryzyka pod względem powstania czyraków znajdują się osoby cierpiące na trądzik, anemię czy cukrzycę. Ogólnie rzecz biorąc, według statystyk i badań, kobiety o wiele mniej mają do czynienia z czyrakami niż osoby płci przeciwnej. Czyraki potrafią zdecydowanie potrafią uprzykrzyć życie na co najmniej kilka tygodni, jednak istnieje kilka sprawdzonych sposobów na skuteczną walkę z nimi. Co więcej są to domowe sposoby.

 

Mieszanka z czosnku, cebuli i kapusty

Mimo że ani czosnek, ani cebula nie są zbyt przyjemne w stosowaniu ze względu na swój specyficzny zapach, są to bardzo skuteczne warzywa. W naturalnych warunkach wrzód pęka z reguły po 2 tygodniach, co oczywiście jest uciążliwe i kłopotliwe, ponieważ taka skórna zmiana wiąże się z nasilonym bólem, który czasami bardzo ciężko jest wytrzymać. Natomiast liście kapusty potrafią przyśpieszyć pęknięcie czyraków, a czosnek i cebula posiadają działanie bakteriobójcze, dlatego trzeba smarować nimi pęknięty wrzód. Sposób przygotowania jest następujący: liście kapusty należy umyć, a następnie rozbić tłuczkiem do mięsa albo wałkiem do ciasta, i przyłożyć do miejsca gdzie zlokalizował się czyrak. Gdy sok wyschnie, należy przyłożyć kolejny liść kapusty. Następnie, zaraz po kuracji kapustą, warto przyłożyć drobno posiekany czosnek wraz z grubymi plastrami cebuli w postaci kompresu. Dodatkowo, cebula rozjaśnia blizny, dlatego warto ją jeszcze stosować smarując czyraka w trakcie gojenia.

 

Olej rycynowy, olej z czarnuszki oraz olej z drzewa herbacianego

Naturalne olejki stanowią doskonały sposób na walkę z czyrakami. Otóż, olejek z drzewa herbacianego wyciąga ropę, dlatego warto nim smarować czyrak. Ponadto, po zakończeniu kuracji, olejek herbaciany należy dodawać do kąpieli, dzięki czemu unikniemy powstawania nowych zmian skórnych. Olejek z czarnuszki posiada działania przeciwbólowe, dlatego warto go stosować jako okład albo po prostu dodawać do każdego wypijanego napoju kilka kropel. Co do oleju rycynowego, nie bez powodu jest on tak popularny- posiada doskonałe właściwości antyseptyczne, smarując nim czyraki, przyśpieszymy proces pękania wrzodów.

 

Kurkuma oraz wiciokrzew japoński

Papkę z kurkumy i wody należy nakładać do 3 razy dziennie na wrzód, dzięki czemu zmniejszymy ilość ropy. Wystarczy zmieszać z ciepłą wodą 2 łyżeczki żółtego proszku i posmarować taką mieszanką zmianę skórną. Ponadto picie kurkumy z ciepłym mlekiem wykazuje działanie hamujące rozwój kolejnych czyraków, a przede wszystkim łagodzi dolegliwości związane z tymi obecnymi już na skórze. Jeżeli chodzi o liście wiciokrzewu japońskiego, działają one przede wszystkim przeciwzapalnie, a okłady wykonane z rozdrobnionych nasion tego zioła redukują ból i zmniejszają opuchliznę.

 

Gorąca woda

Gorąca woda jest bardzo efektywnym sposobem w walce z czyrakami, ponieważ wysoka temperatura i ciepło przyspieszają przemiany komórkowe w stanach zapalnych z wydzieliną ropy. Gdy czyrak powstał w okolicach łokcia czy dłoni, można zanurzyć go całkowicie w gorącej wodzie, wtedy zmiana skórna może kompletnie się cofnąć, szczególnie wtedy, kiedy wykonamy ten zabieg na samym początku rozwoju czyraka. Pamiętajmy, iż gorąca woda znacznie przyspiesza pękanie już powstałych wrzodów, jednak temperatura wody powinna być taka, żeby można było wytrzymać kontakt z nią co najmniej kilka sekund, i nie poparzyć skóry. Natomiast, jeżeli czyrak umiejscowił się w trudno dostępnym miejscu, jak na przykład wrzód umiejscowiony pod pachą, można wykonać gorące okłady dodając do tego olejki naturalne.

 

Mąką kukurydziana

Stosowanie mąki kukurydzianej w walce z czyrakami zostało wymyślone przez Azteków i jest wykorzystywane do dzisiaj. Ze względu na to, iż mąka kukurydziana sama w sobie jest bardzo chłonna, to chociaż nie posiada jakichkolwiek właściwości leczniczych, stanowi bardzo dobry sposób na walkę z czyrakami. Należy wlać do rondla pół szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać do wody tyle mąki kukurydzianej, żeby powstała gęsta papka. Należy nałożyć gorącą papkę na czyraka i zrobić opatrunek z gazy. Taki okład z mąki kukurydzianej należy powtarzać z częstotliwością co 2 godziny do momentu aż czyrak pęknie i wyschnie.

Dodaj komentarz
Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.