Chcesz zacząć zdrowo się odżywiać i zastanawiasz się nad zakupem sprzętu, który pomoże Ci przygotowywać lekkostrawne i pełne wartości odżywczych posiłki? W sklepach można znaleźć wiele urządzeń, jednak największą popularnością cieszą się parowary i kombiwary. Często mamy problem z tym, aby wskazać różnice pomiędzy tymi sprzętami, a okazuje się to konieczne, kiedy chcemy wybrać jeden z nich.

Do czego służy parowar?

Parowar to urządzenie składające się z kilku poziomów. Na każdym z nich można ułożyć produkty spożywcze, a tym samym w jednym naczyniu przygotować pełnowartościowy posiłek lub przyrządzić jednocześnie dwa dania. Aby przystąpić do gotowania, trzeba nie tylko włączyć urządzenie i odpowiednio przygotować produkty spożywcze, ale także nalać do zbiornika wodę. Jak sama nazwa wskazuje, parowar do obróbki cieplnej wykorzystuje parę wodną. Co warto podkreślić, przygotowane w ten sposób mięso czy warzywa tracą zdecydowanie mniej wartości odżywczych niż w przypadku klasycznego gotowania. Dlatego też parowar to urządzenie cieszące się dużym zainteresowaniem wśród osób przywiązujących dużą wagę do utrzymania zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. W parowarze można przyrządzić wiele smacznych i sycących dań. Jeśli nie chcemy wydawać zbyt dużo pieniędzy, możemy zdecydować się na zakup zwykłego garnka do gotowania na parze. Potrawy są w nim przygotowywane w ten sam sposób co w parowarze elektrycznym.

Jak działa kombiwar?

Czym zatem jest kombiwar? Przydaje się on do przygotowania różnorodnych potraw, a tym samym jest uniwersalny. Urządzenie składa się z naczynia, w którym generowane jest gorące powietrze. Zazwyczaj kombiwar ma kilka programów pracy, więc użytkownik może w nim nie tylko gotować, ale też smażyć, piec czy rozmrażać produkty spożywcze. Urządzenie okazuje się niezastąpione do suszenia owoców czy grzybów. Jeśli zdecydujemy się na zakup kombiwaru, warto przed podjęciem ostatecznej decyzji zapoznać się dokładnie z opisem wybranego przez nas modelu. Dowiemy się, jakie ma on funkcje.

Podsumowanie

Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, czy lepiej zainwestować w kombiwar czy parowar, powinniśmy przede wszystkim wiedzieć, jakie mamy potrzeby. Jeśli spędzamy w kuchni dużo czasu i zależy nam na przygotowywaniu różnorodnych dań, zakup kombiwaru z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem. Urządzenie ma wiele programów pracy, dzięki czemu możemy z niego korzystać w wielu przypadkach - zarówno wtedy, kiedy chcemy przygotować zdrowy posiłek, jak i smaczny deser. Jeśli jednak zależy nam wyłącznie na tym, aby móc przyrządzać zdrowe i proste dania, parowar okaże się lepszym rozwiązaniem. Sprzęt ma tę przewagę, że składa się z kilku poziomów, dlatego można w nim przygotować nawet dwie różne potrawy za jednym razem. Niezależnie od tego, jakie urządzenie wybierzemy, z pewnością okaże się ono przydatne w naszej kuchni i pozwoli wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Warto dodać, że zarówno obsługa kombiwaru, jak i parowaru jest prosta. Istotnym atutem obydwu urządzeń jest również to, że pozwalają one przygotować obiad smaczny obiad nawet osobom niemającym talentu kucharskiego.