Dla uczniów rozpoczynających po wakacjach naukę w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. św. Jana Pawła II w Radoczy na kierunku Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki nauczyciele przedmiotów zawodowych przygotowali innowację pedagogiczną.
To programowanie systemów agrotronicznych rolnictwa precyzyjnego, w zakresie którego znajduje się projektowanie, budowa, programowanie robotów wyposażonych w różnego rodzaju czujniki, testowanie i sterowanie nimi, a także szukanie nowych rozwiązań technologicznych związanych z techniką rolniczą. Najciekawszym punktem innowacji będzie poznanie teoretycznych oraz praktycznych aspektów lotów bezzałogowych statków powietrznych podczas monitorowania stanu upraw, tworzenia map ich nawożenia, pomiaru działek i tworzenia map potrzebnych do szacowania szkód. Wprowadzone innowacje w większym zakresie umożliwią zapoznanie się z nowoczesnymi technologiami informatycznymi stosowanymi w rolnictwie, a także pozwolą na lepsze poznanie sprzętu rolniczego, wykorzystywanego w produkcji roślinnej, zwierzęcej i ogrodniczej.
Maseczka na twarz z warzyw egzotycznych?
Jadłospis na dobrą figurę? A może zumba czy pilates?
Kolejna innowacja pedagogiczna – dietetyka z elementami kosmetologii zostanie wprowadzona w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Ta klasa to idealny kierunek dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest nie tylko co, ale i jak jedzą. Rozwijający się przemysł turystyczny oraz moda na „zdrową kuchnię” czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy. Dzięki współpracy z jedną z firm kosmetycznych zajęcia obejmą m.in. uczestnictwo w warsztatach związanych z kosmetologią, w tym produkcję kremów i maseczek na bazie naturalnych składników. Udział w wykładach dotyczących kosmetologii zagwarantuje uzyskanie Złotego Indeksu na kierunku Kosmetologia. Ponadto przewidziano praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych z usługami SPA oraz prelekcje z profesjonalnymi dietetykami, zajęcia z pilatesu i zumby na lekcjach wychowania fizycznego czy SKS-u, a także możliwość uzyskania certyfikatów na kursach baristy i carvingu. Wdrażanie innowacji będzie możliwe również dzięki współpracy oraz wsparciu szkoleniowo-doradczego Inkubatora Kuchennego Gościniec 4 Żywiołów oraz wykorzystaniu produktów lokalnych z Małopolski. (opr. na podstawie nadesłanej informacji, zdjęcia: klosinski.net/darmowe-zdjecia-banki-licencje/)