Powody, dla których warto jeść więcej owoców i warzyw

Często bardziej myślimy o finansach, przyszłości, przez co wybieramy darmowa kasa za rejestrację bez depozytu, inwestycje. Jednak nie inwestujemy w siebie. To, jak żyjemy, co jemy, ma przecież ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego też coraz częściej mówi się o zmianie diety, która powinna być wzbogacona o więcej warzyw i owoców. Przyjrzymy się zatem w naszym artykule powodom, dla których warto jeść ich więcej.

Dobry czas na zmiany

Nie da się ukryć, że II połowa grudnia to okres, kiedy stawiamy na więcej jedzenia. Mamy przecież święta z pełnymi stołami, potem okres do nowego roku, gdy wyjadamy resztki, jak i samą zabawę sylwestrową. Zimą także nasz organizm naturalnie zatrzymuje więcej tłuszczu, co ma pomóc z niższymi temperaturami. Styczeń zatem może być bardzo dobrym czasem, kiedy postawimy na pozytywne zmiany w swojej diecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa już od wielu lat zalecają dla nas pięć porcji dziennie, co ma zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru i niektórych form raka. Często jednak nie jemy zbyt dużo bądź też ograniczamy dzienne menu do 2, 3 posiłków. Bardzo niepokojące są badania przeprowadzone przez Eurostat w 2019 roku, z których wynika, że aż jedna trzecia osób w UE nie je w ogóle owoców i warzyw. Oczywiście tylko w samej Unii mamy spore rozgraniczenie na diety, gdzie więcej mięsa spożywa się w północnej i środkowej Europie, a owoców i warzyw na Południu czy Zachodzie. Dobrym pomysłem jest zatem wprowadzenie owoców i warzyw, które w formie małych posiłków mogą uzupełnić naszą dietę o 4. i 5. pozycję w ciągu dnia.

2Dlaczego powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw?2

Istnieje wiele powodów, dla których powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw. Postanowiliśmy wybrać te najważniejsze. Przede wszystkim wpływają one na nasze zdrowie, lepsze wyniki badań. Owoce i warzywa zmniejszają ryzyko chorób serca, układu krwionośnego, pomagają utrzymać nam prawidłową masę ciała, jak i również dostarczają pełno witamin i mikroelementów. Nie można także zapominać o błonniku pokarmowym, który utrzymuje zdrowy układ trawienny. Zatem zdrowotne korzyści od razu przemawiają za owocami i warzywami.

Co prawda obecnie mamy do czynienia z rosnącymi cenami żywności, zwłaszcza niektórych owoców i warzyw. Nie zmienia to jednak faktu, że w wielu miejscach można liczyć na oszczędności dla domowego budżetu, zwłaszcza latem. W okresie od czerwca do września mamy oczywiście wysyp wielu warzyw i owoców, których ceny są niższe niż przez resztę roku. Zamiast zatem kupować mięso, możemy postawić na kilka warzyw, które będą tanie, smaczne, a do tego zdrowie. Nie można też zapominać, że więcej takich produktów na naszych talerzach, to także lepiej dla planety. Produkcja mięsa generuje sporo kosztów, jak i również wiąże się z dużym zużyciem wody, żywności i energii. Z warzywami oraz owocami jest o wiele lepiej, przez co kupując i spożywając większą ich ilość, bardziej dbamy o naszą planetę.

Już teraz sporym powodzeniem cieszą się roślinne zamienniki tradycyjnych mięsnych produktów. Ich smak jest stopniowo ulepszany, więc nie tylko są one zdrowe, lecz i stają się o wiele lepszą alternatywą dla mięsa. Możemy jeść warzywne kotlety, burgery, a nawet mięso mielone oparte o warzywa i nasiona. Sałatka owocowa zamiast batonika czy czekolady także będzie dobrym rozwiązaniem.