Dzisiaj wszyscy słyszeli o sushi, ponieważ przestały być czymś tajemniczym, niezwykłym i egzotycznym. Restauracja sushi oferuje odwiedzającym wiele rodzajów tych przekąsek. Jednak znalezienie naprawdę dobrego sushi jest trudne. Dbająca o swoich gości restauracja oferuje sushi przygotowane według tradycyjnych receptur. Podstawowy przepis jest prosty: mały, dosłownie jeden kęs, kulka ryżowa nadziewana dowolnymi owocami morza zawinięta w pasek wodorostów nori.
Ta przystawka podawana jest z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Na tej elementarnej podstawie przez lata powstała ogromna różnorodność smaków i kombinacji. Ale szefowie kuchni sushi wciąż opracowują nowe przepisy, dodając je do zbioru nieoczekiwanych połączeń smakowych. Dlatego nawet najbardziej wymagający klient będzie mógł znaleźć dla siebie coś nowego, pikantnego i oryginalnego.
Gdzie zjeść dobre sushi?
Restauracja sushi przygotowuje pyszne przekąski tylko z najwyższej jakości i najświeższych produktów. Nigdy nie należy długo ich przechowywać, ponieważ nawet przy krótkim okresie przechowywania, przy zachowaniu odpowiednich temperatur, nawet dobre sushi utraci całą swoją soczystość i delikatność.
W restauracji sushi można na przykład zamówić takie smaczne przekąski:
- Ryż, nori, sos ostry, ser twardy, sos unagi
- Ryż, nori, okoń, sos ostry, ser twardy
- Ryż, nori, mule, ostry sos, twardy ser
- Ryż, nori, łosoś, ostry sos, twardy ser
- Ryż, nori, krewetki, ostry sos, twardy ser
- Ryż, nori, węgorz, ostry sos.
Każde serwowane danie wygląda harmonijnie, niecodziennie i po prostu nierealnie pysznie. Restauracja sushi nigdy nie ma suchego ryżu ani pozbawionej smaku ryby. Sushi można jeść o każdej porze dnia. Zawierają zdrowe składniki i spożywane z umiarem nie zaszkodzą figurze. Najczęściej smakosze wybierają swoje ulubione pozycje w menu poprzez obecność określonych produktów lub sosów.
Wodorosty Nori to podstawa dobrego sushi
Do przygotowania sushi potrzebny jest specjalny rodzaj ryżu. Okrągły ryż z krótkimi ziarnami nadaje się idealnie.Ta odmiana ma wystarczającą lepkość, dzięki czemu można z niej łatwo tworzyć kulki. Suszone wodorosty nori to jeden z najważniejszych składników japońskiego dania. Należy go również odpowiednio dobrać. Algi nadające się do wykonania sushi są dość gęste i suche. Wybór kruchego i tłustego nori łatwo się rozpadnie.
Istnieje kilka prostych wskazówek dotyczących wyboru nori:
Do przygotowania dobrego sushi najbardziej odpowiednie są wodorosty, które mają gładkie brzegi i nie wymagają korekty podczas gotowania, posiadają jednolity ciemnozielony odcień bez jasnych plam i zanieczyszczeń. Powinny cechować się odpowiednią elastycznością, nie mogą być przesuszone. W przeciwnym razie łatwo pękają i kruszą się. Wysokiej jakości wodorosty mają naturalny smak owoców morza. Jeśli zostanie wybrane i ugotowane odpowiednie nori, można zrobić pyszne sushi. Regularne spożywanie tego produktu zapewni: uzupełnianie zapasów jodu w organizmie, normalizacja pracy mięśnia sercowego, stymulację aktywności mózgu, oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn.
Więcej informacji: Sprawdź menu sushi na Bemowie - poznaj wysokiej jakości specjały kuchni japońskiej.