Zakupy i remont w „Tischnerze” – wszystko za prawie 720 tysięcy złotych!

Z początkiem stycznia pisaliśmy o remontach i zakupach zrealizowanych w Centrach Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Andrychowie i w „Gorzeniu”. Sporo w ostatnim czasie działo się też w CKZiU Nr 1 w Wadowicach. W popularnym ,,Tischnerze” zakończył się remont parteru budynku, w którym została utworzona (po starej stacji Trafo) pracownia cukiernicza. Koszt modernizacji pomieszczeń wyniósł blisko 170 tys. zł. Oprócz remontu zakupiono również – za prawie 550 tys. zł – pomoce dydaktyczne dla uczniów.
Sprzęt gastronomiczny zakupiony do nowo utworzonej pracowni cukierniczej to: piec do pizzy, stół wibracyjny do czekolady, temperówka do czekolady nastawna, zmywarka, frezer do lodów, drukarka spożywcza, kuchnie elektryczne, piec konwekcyjno-parowy, granitor, roboty kuchenne, maszyna do lodów, aerograf z kompresorem, wózek do serwowania, podgrzewacze elektryczne, wózek kelnerski, meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, parowar oraz drobny sprzęt do gastronomii (trzepaczki, garnki, patery, etażerki, szczypce, serwety, pucharki, zestawy stołowe, kociołki itp.). Z kolei do pracowni hotelarskiej zakupiono m.in. projektory multimedialne, drukarki, kasy fiskalne, aparat telefoniczny, faks, komputery oraz meble recepcyjne. Wyposażona została również pracownia fotograficzna i pracownia reklamy (lampa stribox, statyw, ploter, tablice LED, projektor laserowy, kamera cyfrowa, itp.).
Sprzęt będzie służył uczniom Technikum kształcącym się w zawodach technik: hotelarstwa, ekonomista, rachunkowości, żywienia i usług gastronomicznych, technologii żywności oraz szkoły branżowej I stopnia w zawodach: cukiernik, kucharz, kelner czy sprzedawca.
– ,,Zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest w kształceniu zawodowym, by pracownie szkolne były dobrze wyposażone i wspomagały rozwój uczniów. Dlatego przygotowujemy i realizujemy projekty, w których uwzględniane są potrzeby szkół dotyczące nowoczesnego sprzętu dydaktycznego niezbędnego do nauki zawodu, zarówno w ramach podstawy programowej, jak i dodatkowych zajęć realizowanych przez nauczycieli. Dla szkoły to duże wsparcie, które przekona każdego ucznia do aktywności w czasie zajęć” – podkreśla wicestarosta Beata Smolec.
Uczniowie Centrum mieli już okazję wypróbować nowy sprzęt dydaktyczny w pracowni cukierniczej na zajęciach przy pieczeniu pizzy czy tworzeniu lodów tajskich.
Przypomnijmy, że zakupy i remont zostały zrealizowane w ramach projektu pn. Turystyczno-Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 poddziałania 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR.