Mimo, że wielu z nas piję ją na co dzień, w ogóle nie zdajemy sobie sprawy z wyjątkowych właściwości zielonej herbaty, za które jest ona ceniona na całym świecie i to już od dawien dawna. Aktualnie, bardzo mocno podkreśla się to, że posiada ona działanie odchudzające, a także mocno wspiera procesu usuwania toksyn z organizmu. Codzienne picie zielonej herbaty to bardzo zdrowy nawyk, który przyniesie nam wiele korzyści. Wszystko dzięki temu, że posiada ona bogaty skład, a także niezliczoną ilość zdrowotnych właściwości.

Obecnie nikt już nie ma wątpliwości, że napój z zielonej herbaty jest doskonałym sposobem, na codzienną dawkę wielu zdrowych składników dla naszego organizmu. Zielona herbata posiada wiele różnych odmian, a zapach, smak, zawartość kofeiny i wygląd liści, pozwala od siebie odróżnić poszczególne odmiany. Eksperci twierdzą, że ta zbierana o świcie, gdy jeszcze rosa widnieje na liściach, jest gatunkiem najzdrowszym. Wpływ na to, ma też sposób zawijania liści oraz region świata, z którego pochodzi herbata. Szukając jednak najdoskonalszego rodzaju, wypada wymienić japońską herbatę, czyli Gyokuro.

Czemu zielona herbata, zawdzięcza swoją zdrowotną moc?

Wszyscy, którzy odpowiedzialni są za zbiory i produkcję herbaty zielonej, doskonale wiedzą o tym, że jej liście muszą ulec przerobieniu, nie później niż godzinę po zerwaniu. Należy tego skrupulatnie pilnować, aby nie dopuścić do jej fermentacji. Jeśli wszystko zostanie przygotowane wedle ściśle ustalonych zasad, lecznicze właściwości zielonej herbaty będą mogły być zachowane, a nie oszukujmy się – można wymienić ich całą, długą listę.

Mówiąc już o tym, jak bardzo zielona herbata jest zdrowa, warto wymienić też kilka głównych składników, które to warunkują. Będą to z pewnością – antyoksydanty, polifenole, a także katechiny. Za każdym razem, gdy sięgamy po napar z zielonej herbaty, do naszego organizmu trafiają aminokwasy, lipidy, garbiki, mikroelementy, teiny, czy też sporo witamin. Nie dziwne więc, że to właśnie zielona jest najzdrowszą herbatą.

Zdrowa herbata najlepsza na odchudzanie

Zostało już wielokrotnie potwierdzone, że zielona to doskonała herbata na odchudzanie. Wystarczy zatem, że będziemy pić jej napar z drugiego parzenia zaraz przed snem. Jest to o tyle istotne, gdyż napar z pierwszego parzenia może nas znacznie pobudzić i orzeźwić, a późną porą, powinno nam raczej zależeć na uspokojeniu i relaksie.

Obecne w herbacie zielonej katechiny, najmocniej wzmagają proces odchudzania, aczkolwiek najważniejsza jest substancja o nazwie - galusan epigallokatechiny. Jej właściwości wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamują wchłanianie tłuszczy i wzmaga trawienne procesy naszego organizmu. To także aktywowanie enzymów trawiennych, termogenezy, metabolizmu wątroby o utleniania tłuszczy. Wszystkie wspomniane wyżej działania zielonej herbaty, potwierdzają liczne badania i eksperymenty naukowe.

Zasady parzenia zielonej herbaty

Przygotowywanie klasycznej, czarnej herbaty wygląda nieco inaczej niż, parzenie zielonej herbaty. Istotne jest to, aby robić ją tylko na miękkiej wodzie, pozbawionej wapnia i chloru. Jako, że ta płynąca w kranie ma go sporo, a do tego jest twarda – nie będzie się nadawać. Możemy ją jednak przefiltrować, albo po prostu użyjmy zwykłej niegazowanej wody mineralnej.

Łyżeczka dobrej jakości suszu, powinna być zalana szklanką wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza (pamiętajmy, że nie może być ona wrząca). Parzenie ma trwać od 3 do 4 minut, natomiast gdy proces ten się nieco wydłuży, istnieje szansa aby ją nieco rozcieńczyć. Warto wiedzieć to, że najwięksi znawcy zielonej herbaty (Japończycy i Chińczycy), zawsze wylewają napar z pierwszego parzenia, po czym wykorzystują go jeszcze kilkukrotnie, za każdym razem uzyskując jej inne właściwości.

Co sprawia, że napój z zielonej herbaty posiada tyle właściwości?